Kuchnia Podlaska opiera się na rodzimych składnikach, które co roku wydaje ziemia kresów wschodnich. Owe dania próżno szukać w innych regionach Polski. Przybywając na Podlasie mamy okazję skosztować specjałów tutejszych gospodyń, które do dziś wykorzystują zioła i przyprawy pochodzące z przydomowych ogródków.
To co wyróżnia kuchnię podlaską to przygotowywanie potraw od zera, ze świeżych surowców, nieprzetworzonych, o wyjątkowym smaku i aromacie. Jak większość wie, Podlasie nazywane jest zielonymi płucami Polski. Owe określenie odnosi się do wielu hektarów lasów oraz czystości powietrza, co ma swoje odzwierciedlenie w jakości warzyw, owoców czy mięsa.
Kuchnia Podlasia jest mieszanką smaków tatarskich, żydowskich, litewskich oraz ukraińskich. Można spotkać także potrawy kuchni tatarskiej na Podlasiu. Historyczne wydarzenia miały duży wpływ również na smaki kuchni kresowej z Podlasia.
Potrawy regionalne Podlasia
Zupa Opieńkowa
Z racji obecności mnóstwa lasów w tym obszarze Polski, można spodziewać się sporej ilości grzybów. Podlasie obfituje w różne gatunki grzybów, które stanowią bazę wielu dań regionalnych. Jednym z najpopularniejszych grzybów jest opieńka, która po odpowiedniej obróbce stanowi jedną z pozycji w dziale przystawek w większości podlaskich restauracji.
Solianka
Bardzo popularna, aromatyczna zupa, która wywodzi się z kresów wschodnich. Solianka jest bardzo dobrze znana na Białorusi oraz Ukrainie. Podlasie jako region sąsiadujący, również zawiera soliankę w tradycyjnym menu. Owa zupa jest bardzo gęsta, gotowana głównie na wołowinie, ale bazę mogą stanowić również ryby oraz grzyby. Zupa posiada specyficzny słono-kwaśny smak. Bardzo ważnym dodatkiem jest sok z kiszonych ogórków. Wśród składników znajduje się również śmietana, pieprz, pietruszka, koper oraz wiele innych warzyw i przypraw. Zupę podaje się z plasterkiem cytryny, oliwkami i kaparami. Przepis na tradycyjną soliankę (jak i inne przepisy z Podlasia) jest łatwo dostępny w internecie, jednak prawdziwego smaku tej zupy można zaznać wyłącznie na Podlasiu.
Babka ziemniaczana
To prawdziwy klasyk kuchni podlaskiej, który powstaje z przetartych ziemniaków z dodatkiem skwarek. Powstałą masę należy dokładnie wymieszać i dodać niezbędne przyprawy. Następnie ciasto przekłada się do formy i zapieka się w piecu. Babka ziemniaczana ma swoje korzenie w kuchni żydowskiej.
Na podobnej bazie powstaje tzw. kiszka. Baza do obu potraw jest niemalże identyczna, natomiast w przypadku kiszki, masę przekłada się do jelit. Sekret udanej kiszki tkwi w umiejętnym pieczeniu.
Kartacze
Kartacze, inaczej cepeliny, które do złudzenia przypominają pyzy – dobrze znane w innych regionach Polski. Przygotowuje się je z gotowanych oraz surowych ziemniaków, a w środku znajduje się nadzienie bazujące na mięsie mielonym. Cepeliny zazwyczaj przed podaniem okrasza się sporą ilością skwarek.
Sękacz
Któż nie zna słynnego sękacza, który jest najpopularniejszym słodkim przysmakiem Podlasia. Jego bazą jest ciasto biszkoptowe zrobione z bardzo dużej ilości jaj (około 40). Tradycyjny sękacz piecze się na specjalnym wałku, a naturalne ociekanie ciasta powoduje powstawanie charakterystycznych sęków – stąd nazwa „Sękacz”.
Oprócz wyżej wymienionych dań, Podlasie obfituje w wiele innych specjałów jak sery czy chociażby pierekaczewnik – specjał, z którego znane są dania tatarskie. Jedno jest pewne, dla tak ogromnego bogactwa smaków warto odwiedzić podlaskie ziemie i skosztować regionalnych potraw Podlasia.
Zdjęcia: pixabay.com