Kaszuby charakteryzują się przepyszną, tradycyjną kuchnią. Dania regionalne są stosunkowo łatwe do przygotowania, zdrowe i zachwycają niepowtarzalnym smakiem. Kuchnia kaszubska opiera się przede wszystkim na ziemniakach, a także przetworach zbożowych, rybach, warzywach i mleku. Warto zapoznać się z informacjami dla turystów, aby wiedzieć jakie potrawy znajdują się w tym jadłospisie.
Kuchnia kaszubska – najpopularniejsze potrawy
Kuchnia kaszubska jest bardzo ceniona przez turystów i rodzimych mieszkańców. Do najpopularniejszych przystawek, które można znaleźć w tamtejszych restauracjach, bez wątpienia zalicza się:
- zylc – czyli nic innego jak delikatna galaretka z ryb i mięsa, którą przygotowuje się z dodatkiem octu,
- śledź po kaszubsku – czyli ryba przygotowana z pomidorami i cebulą, z nutką słodyczy,
- ikra smażona – czyli ikra smażona na maśle z chlebem i cebulką.
Na Kaszubach bardzo chętnie serwuje się także zupy. Wiele przepisów jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu receptura jest oryginalna i przemyślana. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze zupy serwowane w kuchni kaszubskiej to:
- dziadówka – jest to bardzo smaczna zupa z maślanki, gotowanych ziemniaków i boczku,
- zupa brzadowa – tradycyjna potrawa przygotowana z suszonych owoców (np. jabłek, gruszek, wiśni, śliwek), doprawia się ją cukrem, solą, a także goździkami. Aby efekt był właściwy zagęszcza się ją mąką i śmietaną i podaje się z domowymi kluseczkami. Zupa ta jest także podawana w wersji wigilijnej, która jest wzbogacona o suszone grzyby,
- zupa z brukwi – przygotowana jest z żółtej brukwi, gotowana na gęsinie z włoszczyzną oraz ziemniakami, na koniec doprawia się ją majerankiem.
Warto także wspomnieć o kilku najważniejszych daniach głównych:
- ferkase – danie z gotowanego kurczaka, które podaje się z ryżem, a także białym sosem, przygotowanym w specjalny sposób,
- kaczka po pomorsku – podawana z pysznym farszem wykonanym z kaczych podrobów, a także z wieprzowiny mielonej, podaje się ją z sosami np. kasztanowym, pieczarkowym, a także pomarańczowym,
- szmurowany pomuchel – dorsz zapiekany na plastrach boczku.
Polskie kulinaria – kuchnia regionalna kaszubska i najlepsze desery
Kuchnia kaszubska wiąże się także z wieloma przepysznymi deserami. Jednym z najbardziej popularnych są ruchanki, czyli placuszki, które smaży się na smalcu i podaje z konfiturą owocową lub posypuje cukrem pudrem. Innym popularnym przysmakiem na słodko jest prawdziwy kaszubski specjał, czyli tort z fasoli oraz migdałów, który przekłada się marmoladą owocową i lukruje. Nie sposób także pominąć szpajzę kaszubską, czyli po prostu gładki i delikatny krem jajeczny o delikatnej konsystencji.
Warto zaznaczyć, że Kaszuby to region, który słynie z rozległych hodowli truskawek, a także owoców leśnych jak np. jagody, jeżyny czy borówki. Dlatego wiele deserów i dań głównych jest podawanych z ich dodatkiem. Z pewnością warto udać się na Kaszuby i spróbować tamtejszych, zachwycających specjałów.
Zdjęcia: pixabay.com