Kulinaria

Najpopularniejsze dania na Bałkanach

Z Bałkanami kojarzą się niedrogie wakacje w bajkowych krajobrazach, ale region ma do zaoferowania znacznie więcej. Informacje dla turystów wspominają o najpopularniejszych daniach kuchni bałkańskiej: pljeskavicy, cevapcici czy burku. Kuchnia bałkańska to wyraziste smaki i chętnie wykorzystywane przyprawy. Popularnymi składnikami są mielone mięso, ryż, papryka i pomidory, kapusta, jogurt i feta. Kuchnia świata szeroko czerpie z bałkańskich tradycji kulinarnych i dania kuchni bałkańskiej można znaleźć w całej Europie. Nasz kulinarny poradnik turystyczny przybliża także inne specjały, z których słyną Bałkany. 

Faszerowane papryki

Danie znane w całej Europie wywodzi się z Bałkanów. Wydrążone papryki różnych odmian i wielkości kryją w sobie farsz z mieszanki mielonego mięsa i ryżu, czasem także cebuli i ziemniaków. Całość podlana jest obficie pomidorowym sosem i podawana jako przystawka lub danie główne.

Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl
Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl

Ajvar

Ajvar to bardzo często serwowany dodatek kuchni bałkańskiej. Pikantna, pomarańczowo- czerwona pasta z puree z papryki, zagotowana z solą i olejem dobrze komponuje się z mięsem, ryżem i serem, można nią także smarować pieczywo. Wersja bogatsza zawiera również bakłażana, chili i czosnek- nazywa się wówczas lutenicą. Ajvar szczególnie popularny jest zimą, kiedy jego pikantny smak rozgrzewa od wewnątrz. 

Turli Tava

Nazwa tego gulaszu pochodzi z Turcji: „turli” znaczy „zmieszany” a „tava” to gliniane naczynie. Istnieje wiele sposobów przygotowania dania, każda rodzina ma swój sekret. Zazwyczaj to powoli duszona w piekarniku wołowina, wieprzowina lub jagnięcina, w towarzystwie ryżu, ziemniaków, marchewki, papryki, bakłażana, cebuli i okry. Turli Tavę serwuje się chętnie na uroczystościach rodzinnych i ważnych spotkaniach.

Ćevapčići

Cevapcici zagościło na stałe w kuchni europejskiej. Małe kiełbaski z mielonego mięsa można kupić w supermarketach zarówno mrożone, jak i świeże. Oczywiście da się je przygotować od podstaw w domu, ale sekret tkwi w przyprawach. To mieszanka soli, czosnku, papryki, chili i drobno posiekanej cebulki. Kiełbaski grilluje się i je z musztardą lub kaymakiem. Kaymak rodem z Bałkanów nie ma wiele wspólnego z tym znanym z Polski. Przypomina raczej śmietanę czy kremowy ser o subtelnym smaku. 

Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl
Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl

Burek

O tym daniu wspomina każdy poradnik turystyczny, znają je też miłośnicy kuchni tureckiej, bowiem przypomina potrawę z tej właśnie tradycji kulinarnej: börek. Typowy burek to tłuste ciasto francuskie wypełnione warstwami z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów, sera i ziemniaków. Okrągły bochenek piecze się w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Burek spożywa się na ciepło. 

Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl
Najpopularniejsze dania na Bałkanach | AtrakcjeNaWakacje.pl

Pljeskavica

Nazwa tego sztandarowego dania Bałkanów pochodzi od „klaskać”. To coś w rodzaju kotleta z dwóch rodzajów mielonego mięsa: wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny, opcjonalnie z dodatkiem bułki tartej i smalcu. Pljeskavica ma liczne odmiany, których nazwy łączą się z regionem, w którym powstają.

Warto pamiętać, że kuchnia bałkańska łączy w sobie wiele tradycji regionalnych. Bałkany to m.in. Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Słowenia, Rumunia, Grecja, Bośnia i Hercegowina. Informacje dla turystów i dobry poradnik turystyczny pomoże wybrać miejsce, w którym da się nie tylko wspaniale wypocząć, ale i dobrze zjeść. 

Zdjęcia: pixabay.com

Powiązane artykuły

Sprawdź jeszcze
Close
Back to top button
Close