Kulinaria

Kuchnia niemiecka – czego warto spróbować?

Czy znamy tradycje kulturowe lub kulinarne innych krajów, niż Polski? Zapewne te najpopularniejsze, znane w naszym kraju m.in. z USA, Chin czy Włoch tak, warto również wiedzieć co tam ciekawego kryje kultura naszych sąsiadów! Mowa tutaj o Niemczech, kraju w którym obecnie mieszka na stałe około 2 milionów Polaków. Być może jesteście jednymi z nich, macie rodzinę lub przyjaciół poza granicami Polski lub sami planujecie taki wyjazd. W poniższym artykule tradycyjna kuchnia niemiecka odkryje się przed nami i zdradzi pewne smaczki. Nie zasiadaj do tego wpisu z pustym brzuchem!

Najpopularniejsze potrawy niemieckie

My w Polsce szalejemy za pierogami ruskimi, które na stałe wpisały się w naszą tradycję. Natomiast Niemcy również nie pozostają obojętni wobec smakowitego, mącznego dania. Maultaschen to pierogi kwadratowe wykonane z makaronowego ciasta, ich nadzienie to głównie mięso. Przyrządza się je najczęściej z mięsa mielonego, kiełbasy, szpinaku i pietruszki. Jako ciekawostka – warto wspomnieć, że pierogi te wymyślone według legend przez cystersów – miały służyć w trakcie postu, gdy jedzenie mięsa jest zakazane.

Kuchnia niemiecka | AtrakcjeNaWakacje.pl
Kuchnia niemiecka – Maultaschen | AtrakcjeNaWakacje.pl

Klopsy po królewiecku to kolejna pyszna tradycja, dania niemieckie potrafią odkryć naprawdę niesamowite smaki. Potrawa wywodzi się z kuchni pruskiej, a jej nazwa od miejscowości Królewiec (czyli obecny Kaliningrad). Klopsy przygotowuje się z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek oraz odrobinki skórki cytrynowej. Serwuje się je według tradycji w sosie śmietanowo – kaparowym.

Kuchnia niemiecka | AtrakcjeNaWakacje.pl
Kuchnia niemiecka – Klopsy po królewiecku | AtrakcjeNaWakacje.pl

Knipp po bremeńsku zdecydowanie nie zachwyci wyglądem, wręcz może odstraszyć, ale dajcie się namówić na skosztowanie tej potrawy, a z pewnością zostaniecie oczarowani! To prosta kasza z mięsem mielonym, pochodzi z Bremy i początkowo kojarzyła się z ubogim społeczeństwem, dziś zajadana jest ze smakiem niezależnie od sytuacji finansowej gospodarstwa.

Niemieckie kiełbaski – w regionie Bawarii najbardziej popularne są białe kiełbaski, natomiast w berlińskich (i nie tylko) barach można rozkoszować się pieczonymi kiełbasy w sosie curry.

Kuchnia niemiecka | AtrakcjeNaWakacje.pl
Kuchnia niemiecka – Currywurst | AtrakcjeNaWakacje.pl

Sałatka ziemniaczana niemiecka to obowiązkowy element każdej prywatki. Przez obywateli Niemiec zwana „Kartoffelsalat” to potrawa jak sama nazwa wskazuje, głównie z ziemniaków i cebuli z dodatkiem oleju, octu oraz przypraw. Niemieckie potrawy są zaskakująco proste, lecz w smaku… Trzeba koniecznie ich spróbować!

Niemieckie desery

Czym byłyby tradycyjne potrawy niemieckie, gdyby swojego udziału w nich nie miały niemieckie ciasta i inne słodkości. W Boże Narodzenie podobnie, jak i w naszym kraju, przyrządza się struclę. Ten typowy przysmak wywodzi się z Saksonii, a najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna, gdzie co roku w drugą niedzielę adwentu obchodzone jest nawet święto strucli.

Kuchnia niemiecka | AtrakcjeNaWakacje.pl
Kuchnia niemiecka – Strucla (Stollen) | AtrakcjeNaWakacje.pl

Lebkuchen to przysmak również przyrządzany na święta Bożego Narodzenia. Są to cytrusowe pierniczki, których nie sposób nie pokochać. Co wyróżnia je od pozostałych pierników? Po upieczeniu stają się puchate i miękkie, dzięki czemu można się nimi zajadać bezpośrednio po wystygnięciu. Jeżeli jesteśmy już przy puszystości i miękkości, nie sposób nie wspomnieć o Pfitzauf – nasłanych babeczkach, które wręcz rozpływają się w ustach. Jeżeli chcemy wypróbować przepis – warto od razu podwoić składniki, gdyż gwarantujemy, że chwile po wypieczeniu, nie zostanie po nich ślad.

Zdjęcia: pixabay.com

Powiązane artykuły

Sprawdź jeszcze
Close
Back to top button
Close