Czy znamy tradycje kulturowe lub kulinarne innych krajów, niż Polski? Zapewne te najpopularniejsze, znane w naszym kraju m.in. z USA, Chin czy Włoch tak, warto również wiedzieć co tam ciekawego kryje kultura naszych sąsiadów! Mowa tutaj o Niemczech, kraju w którym obecnie mieszka na stałe około 2 milionów Polaków. Być może jesteście jednymi z nich, macie rodzinę lub przyjaciół poza granicami Polski lub sami planujecie taki wyjazd. W poniższym artykule tradycyjna kuchnia niemiecka odkryje się przed nami i zdradzi pewne smaczki. Nie zasiadaj do tego wpisu z pustym brzuchem!
Najpopularniejsze potrawy niemieckie
My w Polsce szalejemy za pierogami ruskimi, które na stałe wpisały się w naszą tradycję. Natomiast Niemcy również nie pozostają obojętni wobec smakowitego, mącznego dania. Maultaschen to pierogi kwadratowe wykonane z makaronowego ciasta, ich nadzienie to głównie mięso. Przyrządza się je najczęściej z mięsa mielonego, kiełbasy, szpinaku i pietruszki. Jako ciekawostka – warto wspomnieć, że pierogi te wymyślone według legend przez cystersów – miały służyć w trakcie postu, gdy jedzenie mięsa jest zakazane.
Klopsy po królewiecku to kolejna pyszna tradycja, dania niemieckie potrafią odkryć naprawdę niesamowite smaki. Potrawa wywodzi się z kuchni pruskiej, a jej nazwa od miejscowości Królewiec (czyli obecny Kaliningrad). Klopsy przygotowuje się z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek oraz odrobinki skórki cytrynowej. Serwuje się je według tradycji w sosie śmietanowo – kaparowym.
Knipp po bremeńsku zdecydowanie nie zachwyci wyglądem, wręcz może odstraszyć, ale dajcie się namówić na skosztowanie tej potrawy, a z pewnością zostaniecie oczarowani! To prosta kasza z mięsem mielonym, pochodzi z Bremy i początkowo kojarzyła się z ubogim społeczeństwem, dziś zajadana jest ze smakiem niezależnie od sytuacji finansowej gospodarstwa.
Niemieckie kiełbaski – w regionie Bawarii najbardziej popularne są białe kiełbaski, natomiast w berlińskich (i nie tylko) barach można rozkoszować się pieczonymi kiełbasy w sosie curry.
Sałatka ziemniaczana niemiecka to obowiązkowy element każdej prywatki. Przez obywateli Niemiec zwana „Kartoffelsalat” to potrawa jak sama nazwa wskazuje, głównie z ziemniaków i cebuli z dodatkiem oleju, octu oraz przypraw. Niemieckie potrawy są zaskakująco proste, lecz w smaku… Trzeba koniecznie ich spróbować!
Niemieckie desery
Czym byłyby tradycyjne potrawy niemieckie, gdyby swojego udziału w nich nie miały niemieckie ciasta i inne słodkości. W Boże Narodzenie podobnie, jak i w naszym kraju, przyrządza się struclę. Ten typowy przysmak wywodzi się z Saksonii, a najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna, gdzie co roku w drugą niedzielę adwentu obchodzone jest nawet święto strucli.
Lebkuchen to przysmak również przyrządzany na święta Bożego Narodzenia. Są to cytrusowe pierniczki, których nie sposób nie pokochać. Co wyróżnia je od pozostałych pierników? Po upieczeniu stają się puchate i miękkie, dzięki czemu można się nimi zajadać bezpośrednio po wystygnięciu. Jeżeli jesteśmy już przy puszystości i miękkości, nie sposób nie wspomnieć o Pfitzauf – nasłanych babeczkach, które wręcz rozpływają się w ustach. Jeżeli chcemy wypróbować przepis – warto od razu podwoić składniki, gdyż gwarantujemy, że chwile po wypieczeniu, nie zostanie po nich ślad.
Zdjęcia: pixabay.com