Kuchnia amerykańska odzwierciedla w pewien sposób historię Stanów Zjednoczonych. Na zwyczaje kulinarne Amerykanów miała przecież wpływ niemal cała kuchnia świata – imigranci z Europy, Azji, Afryki i rdzenni Indianie amerykańscy. Przeciętnemu Polakowi kuchnia z USA kojarzy się głównie z hot-dogami i hamburgerami, ale jest znacznie bogatsza i ciekawsza niż mogłoby się wydawać. Wybierając się na wakacje za granicą do USA warto zapoznać się bliżej z tamtejszą kuchnią i spróbować kilku dań, które mieszkańcy tego kraju spożywają u siebie najchętniej.
Najpopularniejsze dania
Amerykańskie jedzenie uważane jest za bardzo smaczne, ale też nie do końca zdrowe. Prawdą jest, że Amerykanie często nie żałują sobie cukru, ani tłuszczu. Chociaż wiele narodów miało wpływ na popularne potrawy to istnieje kilka dań, które są wyłącznie wytworem amerykańskiej pomysłowości. Oto krótki poradnik turystyczny dla wszystkich smakoszy zwiedzających Stany Zjednoczone
Pizza nowojorska
Każdy przewodnik kulinarny po wschodnim wybrzeżu USA z pewnością nie ominie pizzy nowojorskiej. Pizza przybyła do USA oczywiście z Włoch (konkretnie z Neapolu), ale to Amerykanie rozsławili ją na całym świecie. Pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku i założył ją neapolitański imigrant w Nowym Jorku. Po latach powstał słynny ogromny placek z charakterystycznym cienkim ciastem z sosem pomidorowym, serem, warzywami i mięsem, który sprzedawany był na kawałki i stał się „przekąską uliczną” nowojorczyków. Nowojorska pizza znacznie się różniła od pierwowzoru. Podczas II wojny światowej amerykańscy żołnierze walczący w północnej części Italii byli bardzo zdziwieni, że nie ma tam pizzy, którą zajadali się u siebie i dopiero po ich interwencji pizza zaczęła być podawana w całych Włoszech.
Mac & Cheese
To jeden z klasyków kuchni amerykańskiej i bardzo proste danie, które składa się z makaronu i zapiekanego sera. Potrawa nie należy do najzdrowszych, ale Amerykanie ją uwielbiają, bo szybko zapełnia żołądek, jest tania i poprawia humor. Nie wiadomo, gdzie i kiedy dokładnie narodził się makaron z serem, ale prawdopodobnie przybył z imigrantami z Europy Północnej w XIX wieku. Legenda mówi, że potrawę sprowadził prezydent Thomas Jefferson po swojej wizycie we Francji, gdzie stał się wielkim fanem dań z makaronem. Tak naprawdę makaron z serem rozpowszechnił się w kraju dopiero po 1937 roku, kiedy przedsiębiorstwo Kraft wprowadziło do sprzedaży pakowaną wersję potrawy.
Buffalo wings
To potrawa, która ma pochodzenie wyłącznie amerykańskie. Skrzydełka kurczaka w pikantno-słodkim i aromatycznym sosie, które smaży się na głębokim tłuszczu powstały w stanie Nowy Jork, ale nie jest pewne kto je wymyślił, bo istnieje kilka wersji pochodzenia. Jedna z nich mówi, że stworzyła je właścicielka restauracji Anchor Bay o imieniu Teressa Bellissimo z miasta Buffalo. Skrzydełka stały się słynnym daniem na meczach piłkarskich i w barach sportowych.
Hamburger
Kanapka z pieczonym kotletem wołowym z dodatkiem warzyw to typowa potrawa uliczna typu fast food, która stała się popularna na całym świecie dzięki sieciom restauracji jak McDonald’s czy Burger King. Amerykańskie hamburgery powstały w New Haven w stanie Connecticut na początku XX wieku, ale danie jak i nazwa wywodzą się z Hamburga. Niemieccy imigranci jedli befsztyk z wołowiny i nazywali go hamburgerem. Niektóre restauracje w USA oferują dzisiaj wyszukane hamburgery z kawałkami drogiego mięsa, różnymi dodatkami i sosami.
Hot dog
To kolejny znany fast food, którego historia również wiąże się z Niemcami, gdzie powstały pierwsze parówki. Jedna z wersji powstania hot dogów głosi, że pewien Bawarczyk o imieniu Anton Feuchtwanger poprosił w 1904 roku swojego szwagra, który był piekarzem, aby zrobił dla niego odpowiednio długie bułki, do których mógłby wkładać parówki. Później zaczęto dodawać do hot doga sosy i warzywa.
Amerykańskie słodkości
Złośliwi mówią, że USA to kraj cukru przez co mieszka tam tak wiele otyłych ludzi. Nie należy oczywiście objadać się niezdrowymi słodyczami i słodkimi napojami, ale warto spróbować kilka najpopularniejszych deserów amerykańskich. Należą do nich m.in.:
Szarlotka
To ciasto, które stało się niemal symbolem i skarbem narodowym dla Amerykanów. Ten słodki poczęstunek to proste połączenie cukru, ciasta maślanego i cierpkich jabłek. Szarlotka przybyła do Ameryki w XVII wieku razem z imigrantami z Europy Zachodniej i stanowiła podstawę diety kolonialnej przez długi czas ze względu na niewielki koszt przygotowania. Od wielu lat ludzie w całym kraju poświęcają swój czas, aby upiec idealną szarlotkę, która jest ważną częścią kultury Stanów Zjednoczonych.
Amerykańskie naleśniki
Naleśniki były bardzo chętnie spożywane przez kolonistów z Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii. W XVIII wieku Amerykanie zaczęli jednak modyfikować cienkie europejskie placuszki i dodawali do ciasta środki spulchniające. Dzisiaj naleśniki amerykańskie spożywa się najczęściej na śniadanie, ale przypominają bardziej polskie placki. Są małe i grube, a do ich przygotowania można użyć zarówno mąki pszennej jak i kukurydzianej. Amerykanie jedzą naleśniki z owocami i słodkimi syropami np. z syropem klonowym.
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies to słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Wymyślone zostały w 1938 roku przez kucharki Ruth Graves Wakefield i Sue Brides. Dodały wówczas do ciasta kawałki czekolady firmy Nestlé i przekazały później oryginalny przepis tej samej firmie. Ciasteczka tworzy się z mąki, brązowego i białego cukru, wanilii i masła. Dzisiaj istnieje wiele wariantów popularnych ciastek. Można dodać do nich np. białą czekoladę albo groszki m&m’s.
Zdjęcia: pixabay.com